13.10.2017 dzieci z kl.2 oraz przedszkolaki z grupy 5 i 6 latków ze SP z Rymania oraz szkół filialnych z Dębicy, Drozdowa i Starnina pojechały na wycieczkę do Bełcznej, gdzie w Dworku Tradycja wzięły udział w warsztatach “Jesienne smaki”.
Ponad 300-letnia historia domu i jego liczne tajemnice oraz atrakcje sprawiają, że pobyt tu jest wyjątkowym przeżyciem dla każdego. Dworek pamięta bezmiar burzliwych, pięknych i dziwnych historii. W murach domu mieścił się kiedyś zajazd i pastorówka, po wojnie umieszczono tu archiwum powiatowe, a przed kilkudziesięciu laty pełnił on także funkcję wiejskiej szkoły. O historii Dworku pamiętają również ponad 300 letnie drzewa, które rosną w ogrodzie. W tej niezwykłej scenerii, w Zagrodzie Edukacyjnej przy Dworku Tradycja nasi uczestnicy mieli okazję uczestniczyć w zajęciach edukacyjnych pod hasłem „ Jesienne Smaki”.
Pierwsza część to warsztaty kulinarne, gdzie dzieci robiły babeczki, którego składnikiem było jesienne warzywo – dynia. Podczas zajęć było bardzo wesoło, szczególnie najmłodsze dzieci miały dużo radości podczas łączenia składników na ciasto. Bułeczki wyszły przepyszne, szczególnie wyśmienicie smakowały z domową, owocową konfiturą.
Druga część zajęć to warsztaty plastyczne. Jesień to czas kiedy częściej wieje wiatr dlatego dzieci robiły kolorowe latawce, które później puszczały w ogrodzie. Śmiechu i szaleństwa było mnóstwo. Zobaczcie sami, jak pracowały dzieci i jakie piękne latawce powstały podczas zajęć.
Ostatnia część pobytu w Dworku Tradycja to wizyta w ogrodzie. Dzieci poznały historię pomników przyrody: czerwonego buka, dwóch osobliwych lip oraz kilku cisów, zobaczyły fioletową marchewkę, fioletowego ziemniaka i niepodległościową fasolkę z orzełkiem, odwiedziły rabaty z pachnącymi, aromatycznymi ziołami. Hitem była hodowla dżdżownic i opowieści gospodarza, jaką rolę one pełnią w ogrodzie oraz … na stole! Dzieci również zobaczyły i posmakowały jedno z najstarszych polskich warzyw jakim jest pasternak. W końcu w czasach, kiedy do Polski nie dotarły ziemniaki to właśnie pasternak królował na naszych stołach.
Podczas pobytu w Dworku Tradycja dzieci miały przerwę na posiłek. Była smaczna zupa pomidorowa, a na deser ciasto oraz kompot z owoców z ogrodu. Posiłek zjedzony w kuchni, w której kultywuje się tradycje kulinarne Pomorza Zachodniego był naprawdę wyjątkowy.
Pogoda w tym dniu (pomimo piątku, 13-stego!) nie spłatała nam figla. Było ciepło i słonecznie, aura wymarzona na wycieczkę. Część zajęć, które odbyły się w ogrodzie, w otoczeniu przepięknej roślinności skąpanej w jesiennych barwach sprawiła wszystkim wielką przyjemność.
Jeśli podoba Ci się nasza propozycja spędzenia czasu w Dworku Tradycja to skontaktuj się z nami! Przygotujemy dla Ciebie odpowiednią ofertę w zależności od wieku grupy i pory roku.
Zostaw komentarz